Bomen kunnen veel mogelijkheden toevoegen aan het ontwerpen van tuinen, maar ze brengen ook hun uitdagingen met zich mee. Een voorbeeld is het gebruik van loofbomen zoals een vijgenboom. Ze zien er in het voorjaar erg mooi uit als de bloemen in bloei staan, maar in de winter verliezen ze al hun bladeren en kunnen ze er erg kaal uitzien. Als u bij het ontwerpen van een tuin rekening houdt met de eigenschappen van de boom en met de invloed op de omgeving, kunt u er zeker van zijn dat uw tuin er het hele jaar door op zijn best uitziet.

Omstandigheden rond een boom

Omdat bomen erg hoog kunnen worden, kan het zijn eigen omstandigheden creëren. Dit geldt met name voor het gebied direct onder de boom. Onder een boom wordt meestal bedekt, waardoor er een schaduwplek ontstaat waar het zonlicht niet makkelijk kan komen. Dit is geweldig voor meubels, omdat ze worden beschermd tegen het zonlicht. Maar voor kleinere planten rond de boom kan het gebrek aan zonlicht schadelijk zijn voor hun groei. Daarom kunnen alleen planten die geschikt zijn voor beperkte zon succesvol onder een boom worden geplaatst. De mogelijkheid om stenen rond een boom te plaatsen kan er ook prachtig uitzien zonder het extra onderhoud.

Ontwerpmogelijkheden

De schaduw van bomen zorgen voor zeer ontspannende zitplekken in uw tuin. Maar de schaduw is niet die alle bomen kunnen bieden, want groenblijvende kleine bomen zorgen voor groene paden of een minder kaal hek. Een vijgenboom bijvoorbeeld, kan gekweekt worden in vormen zoals een waaiervorm. Dit betekent dat ze meer in de breedte zullen groeien en meer oppervlakte zullen bedekken, wat geweldig is tegen een muur of schuur. Bomen kunnen ook worden gebruikt om uw huis of tuin meer privé te maken, omdat ze het zich kunnen beperken. Ten slotte kunnen boomversieringen en gespecialiseerde lichten het nachtzicht kleurrijker en helderder maken.