Het kopen van een huis, maar ook vinden van een geschikte huurwoning is een grote stap in je leven. Daar mag je dan wel de nodige tijd in steken. Het vinden van een goede makelaar is vaak essentieel voor het vinden van jouw droomwoning. Ga daarom pas met een makelaar in zee wanneer jij er echt zeker van bent dat je serieus genomen wordt en bij een betrouwbare makelaar de samenwerking aangaat. Wij geven je een aantal handige stappen die je daarbij kunt gebruiken.

Verzamel zoveel mogelijk gegevens

Wanneer je nog helemaal aan het begin van het proces staat dan is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Maak bijvoorbeeld eerst een overzicht van alle verschillende makelaars bij jou in de omgeving. Doe dit op een manier die voor jou handig is, maar je kunt bijvoorbeeld een excel bestand bijhouden met de informatie. Bij ieder makelaar vul je de contactgegevens en andere handige informatie in.

Doe je eerste gevoel op

Op de website en social media kun je al je eerste gevoel opdoen die je bij die makelaar hebt. Zo hebben de meeste bedrijven een over ons pagina waar je al veel informatie over de medewerkers en het bedrijf kunt vinden. Ook social media kan je een goed gevoel bij het bedrijf geven. Na deze inventarisatie kun je prioriteiten gaan stellen tussen de bedrijven. Nadat je de bedrijven overhoudt waar jij het beste gevoel bij hebt ga je verder in het contact.

Ga bij makelaars langs en bereid je goed voor

Wanneer jij bij makelaars langsgaat is het verstandig om je goed voor te bereiden. Weet zo goed mogelijk wat je wilt en heb alvast wat kritische vragen voor de makelaar. Makelaars vinden het prettig om het gesprek te leiden, maar je moet er natuurlijk wel zeker van zijn dat het gesprek ook daarop uitloopt waar jij op hoopt. Neem desnoods iemand mee die hier beter in thuis is. Zorg er ook voor dat je op de hoogte bent van de makelaarscourtage, zodat je weet dat je niet teveel betaalt en een goede positie hebt om te onderhandelen. Goede voorbereidingen en informatie over de makelaarscourtage is belangrijk.

Vergeet nooit te onderhandelen

Zeker in de lastige woningmarkt van tegenwoordig is het verstandig om altijd te onderhandelen. Door de grote vraag hebben makelaars een sterke positie. Dit maakt het onderhandelen voor jou lastig, maar om diezelfde reden proberen makelaars er ook zoveel mogelijk uit te halen.