Je bent van plan een huis te kopen en hebt een mooi huis op het hoog. Het enige probleem dat jou tegenhoudt, is dat je geen eigen geld beschikbaar hebt om in te zetten. Zijn er dan andere mogelijkheden die jou kunnen helpen bij de aankoop van jouw woning? Dat kun je hieronder lezen! 

Huis kopen zonder eigen geld 

Een huis kopen zonder eigen geld? Dat is een vraag die je jezelf misschien weleens hebt gesteld. Over het algemeen zul je er rekening mee moeten houden dat er een minimaal bedrag is dat je aan eigen geld moet inbrengen. Dit komt door de kosten koper. Deze kosten komen boven op de vraagprijs, zoals de taxatie en notariskosten. Je mag 100 procent van de woningwaarde lenen. Als bij deze kosten nog wat op komt, dan zul je dat van je eigen geld moeten betalen. Dit zijn dan vaak de taxatie en notariskosten.  

Ook is een huis kopen zonder eigen geld minder veilig voor je eigen bescherming. Het is niet voor niets dat je eigen geld moet inleggen. Dit is een beschermingsmaatregel van de banken en de overheid om te voorkomen dat je uiteindelijk je woning niet meer kunt betalen. Wanneer je een hypotheek hebt afgesloten die hoger is dan de waarde van je woning, heb je de kans dat je na verkoop van de woning achterblijft met een restschuld.  

Mogelijkheden 

Er zijn wel opties om een huis te kopen zonder eigen geld. Denk aan je ouders of denk aan een lening naast je hypotheek. Je ouders kunnen een belastingvrij geschenk doen aan je woning. Dit bedrag kun je gaan inbrengen als eigen geld voor je woning. Er zijn echter wel voorwaarden die bij zo’n schenking komen kijken. Deze zijn als volgt: de schenking mag als ouder alleen aan je kind zijn, het kind is tussen de 18 en de 40 jaar oud, de schenking wordt gebruikt voor de aankoop, verbetering of verbouwing van een woning, het kind gaat zelf in dit huis wonen en de schenking moet opgegeven zijn bij de belasting.  

Voldoe jij met de schenking niet aan deze voorwaarden? Dan kan dit plan niet doorgaan.  

Leen jij liever? Dan is deze optie iets voor jou! In sommige gevallen is het mogelijk om een lening naast je hypotheek af te sluiten. Dan zul je denken:” hoeveel kan ik lenen?” Dat ligt aan je inkomen. Het is echter alleen mogelijk wanneer je op basis van je inkomen een veel hogere hypotheek kan krijgen, dan dat je op basis van de waarde van je woning kunt krijgen.  

Het is dus mogelijk een huis te kopen zonder eigen geld. Denk er wel over na of je dit wil. Lenen betekent dat je het altijd terug moet betalen. Hoe dan ook zul jij dit bedrag betalen. Sommige mensen hebben ook liever niet dat hun ouder zo’n groot geschenk doet. Zorg er dus altijd voor dat je eigen geld beschikbaar hebt als je van plan bent een woning te kopen.