Sedummatten zijn matten die mossen en vetplantjes hebben. Ook kruiden en grassen kunnen deel uit maken van een mooi sfeervol groen dak. Groene daken worden uitgerold als sedummatten die uit enkele elementen bestaan om zo succesvol mogelijk te functioneren. De daken bestaan uit filters en waterafvoersystemen samen met een substraatlaag en groene vegetatie die de wortels heeft in deze lagen. Een groen dak zorgt voor het omzetten van stikstof en Co2 in zuurstof. De lucht wordt gezonder door het plaatsen van extra groen op het dak. Ook een groene tuin daarnaast zorgt voor een welvarende lucht die goed is voor plant en dier. Een groen dak van sedum trekt dieren aan als vlinders, insecten, vogels etc. De cyclus van de natuur krijgt zo een extra boost. Co2 zorgt voor een warmere aarde. Veel groene daken zorgen ervoor dat de temperatuur stabiliseert en afkoelt. Zonlicht wordt weggefilterd en woningen met groene daken zijn beter geïsoleerd.

Sedummatten toepassen op daken

Sedummatten doen het goed op daken die plat of schuin zijn met een helling tot 45 graden. Matten kunnen goed tegen wind omdat ze stabiel liggen vanwege een stevige substraatlaag. De substraatlaag kan dun zijn, tot ongeveer 15 cm. Deze groene daken zijn toepasbaar voor garages, schuurtjes en niet al te stevige daken. Een dak met veel draagkracht kan een flinke intensieve sedummat aan die tevens als mooie daktuin kan dienen. De matten worden uitgerold en beschermen de levensduur van het dak tegen invloeden van buitenaf zoals zonlicht en weersinvloeden.

Wat komt er allemaal kijken bij een groen sedumdak?

Een groen dak kan best een investering zijn, u heeft er wel veel aan. De waarde van de woning wordt hoger, zonnepanelen krijgen een hoger rendement en op energiekosten wordt bespaard. Ook de tuin blijft koeler met veel planten waarbij een groen dak een goede toevoeging is op een mooie groene tuin. Veel groen geeft veel sfeer. De daken moeten eens in de zoveel tijd worden bemest en worden besproeit met droog en warm weer. De vetplantjes die in diverse soorten op sedumdaken worden toegepast slaan voedingsstoffen op waardoor ze makkelijker zijn in hun onderhoudt. Een groen dak kan zwaar zijn. Een onstabiel dak met slechte constructie met daarover verouderde dakbedekking kan lekkages krijgen door het plaatsen van een (te) zwaar groen dak.

Groene daken van sedum matten doen het goed voor sfeer

Een groen sedumdak zorgt daarbij wel voor veel sfeer in de buurt. Mensen zijn relaxter in wijken met veel groen. De groene omgeving zorgt voor minder stress en meer ontspanning. Ook fijnstof in de lucht verminderd aanzienlijk met een groen dak. De lucht is goed voor de gezondheid. Planten dragen bij aan een goede natuurcyclus.