The top of the house or apartment building with nice window.

Hoe komt een waardebepaling van een woning tot stand?

Wie zijn of haar woning wil verkopen, moet eerst weten wat het huis mag of moet kosten. Maar hoe beoordeel je dat? Over de waardebepaling van een huis hebben we een informatieve blog geschreven. Lees maar!

Complex proces

Een waardebepaling van een woning is een complex proces dat veel zorg en aandacht vereist. Het doel van dit proces is om de waarde van een woning te bepalen, waardoor de eigenaar een realistisch idee heeft van wat de woning waard is. De waardebepaling kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij de woningverkoop, bij de verzekering van een woning of bij het verkrijgen van een hypotheek.

Meerdere stappen

Een waardebepaling van een woning bestaat uit een aantal stappen. De eerste stap is het in kaart brengen van de algemene kenmerken van de woning, zoals de locatie, de bouwstijl, de grootte, de leeftijd en de staat van de woning. De tweede stap is een marktanalyse. Hiervoor worden gegevens gebruikt over de locatie van de woning, de waarde van vergelijkbare woningen in de buurt en bijvoorbeeld de vraag naar andere woningen in de buurt. En natuurlijk nog andere factoren. Stap drie is het bepalen van de financiële waarde van de woning. Daarbij wordt gekeken naar de financiële situatie van de eigenaar, de verkoopwaarde van de woning en andere financiële factoren. Al deze gegevens worden gebruikt om de waarde van de woning te bepalen.

Verschil waardebepaling en taxatie

Voor een grove schatting van de waarde van je woning, kun je een waardebepaling aanvragen. Deze dient als basis voor het vaststellen van de juiste vraagprijs. Maar wil je juist een lening afsluiten of een hypotheek verkrijgen? Dan volstaat een waardebepaling niet. Hier heb je een officiële NWWI-taxatie voor nodig door een gecertificeerde taxateur. Er wordt dan een uitgebreid rapport opgesteld, dat je nodig hebt voor een hypotheekaanvraag.

Deskundige voor waardebepaling

Uiteraard is het wel erg belangrijk om een deskundige in te schakelen voor de waardebepaling van een woning. Deze deskundige kan een objectieve beoordeling geven van de waarde van de woning en kan ook verder advies geven over de verkoop van de woning.

Meer woonblogs

Heb je interesse in meer interessante woonblogs die zeer de moeite waard zijn om te lezen? Je vindt ze in dit overzicht.