seniorenwoning

Als we de term bouwkundige rapport moeten ontleden, dan krijgen we al snel de indruk dat het gaat om een rapport dat iets zeg over een gebouw. Een bouwkundig rapport zegt inderdaad iets over een woning. Om precies te zijn gaat het dieper in op de technische aspecten van een woning of gebouw. Aan de hand van zo een rapport kun je duidelijk weten wat je allemaal eventueel aan je woning moet doen. Maar wat is de precieze werkwijze van een bouwkundig rapport? Het antwoord wordt in deze blog beantwoord. Ben je benieuwd naar de werkwijze van een bouwkundig rapport, lees dan snel verder.

Hoe wordt een bouwkundig rapport samengesteld?

Allereerst moet je weten dat een visuele inspectie onderdeel is van een bouwkundig rapport. Dat wil zeggen dat er aan je huis geen hak- of breekwerken worden uitgevoerd. Naast een visuele inspectie worden er ook foto’s gemaakt om het nader te beoordelen. Nadat de visuele inspectie is afgerond en de foto’s beoordeeld zijn, kan er een aanvang gemaakt worden met het opstellen van het bouwkundig rapport. In de meeste gevallen wordt een bouwkundig rapport uitgevoerd door een bouwkundig adviesbureau.

Waarom is een bouwkundig rapport nodig?

Een bouwkundige rapport kan voor verschillende doeleinden nuttig zijn. Iedereen die wil weten wat de status is van een woning in technische zin, zal het moeten hebben van een bouwkundig rapport. Als een bouwkundig rapport wel of niet verplicht is hangt van geval tot geval af. Als het gaat om het afsluiten van een hypotheek, dan mag de bank wel vragen naar een bouwkundig rapport. Dit is om de waarde van je woning op een effectieve manier te kunnen taxeren. Een ander reden waarom een bouwkundig rapport nodig is, is omdat er in zo een rapport alle verbeterpunten van een woning wordt beschreven.