huis leeghalen na een overlijden

Een huis leeghalen na een overlijden is een zware en vooral emotionele taak. Vaak moet het huis ontruimd worden, maar ben je hier zelf nog niet aan toe. Je kunt het huis zelf leeghalen, maar in dit geval kun je ook een ontruimingsbedrijf inschakelen die dit voor je regelt. Er kunnen vragen naar bovenkomen zoals wie er verantwoordelijk is voor de ontruiming en wat de kosten zijn van een ontruimingsbedrijf. In deze blog lees je meer over waar je rekening mee moet houden bij het leeghalen van een woning na overlijden. 

Wie is er verantwoordelijk?

Na een overlijden is het belangrijk dat de woning zo snel mogelijk wordt ontruimd. Maar wie is er verantwoordelijk voor de ontruiming? Meestal zijn dit de erfgenamen. Als je de erfenis niet wilt aanvaarden vanwege hoge schulden, dan is belangrijk dat je niet zomaar aan de slag gaat bij het uitruimen van het huis. Zodra je bezittingen van de overledene zelf wil houden, wordt dit gezien als het aanvaarden van de erfenis. Hier moet je dus rekening mee houden wanneer je de erfenis niet wilt aanvaarden vanwege bijvoorbeeld hoge schulden. 

Opleveren woning

Bij een huur- of seniorenwoning moet het huis vaak bezemschoon opgeleverd worden. Hier is in sommige gevallen maar weinig tijd voor, meestal moet de woning binnen 6 dagen ontruimd zijn. Een seniorenkamer moet namelijk snel opnieuw bewoond worden en bij een huurwoning wil je voorkomen dat je extra huur moet betalen. In dit geval kun je een spoedontruiming aanvragen bij een ontruimingsbedrijf. Omdat er zo weinig tijd is worden de spullen door de vakmannen opgeslagen, zo kun je later nog kijken wat je wil houden en wat weg kan. 

huis leeghalen na een overlijden

Kosten van een ontruimingsbedrijf

Heb je niet de tijd of de energie om het huis leeg te halen? Dan kun je het huis laten leeghalen door een ontruimer. Houdt er wel rekening mee dat hier kosten bij komen kijken. Een gemiddelde seniorenkamer kost €150,- tot €350,- om leeg te halen. Een eengezinswoning kost rond de €600,- tot €1500,- om leeg te halen. 

Kosten ontruiming huis

Type woningGemiddelde woningontruiming kosten*
Ontruimen seniorenkamer€150,- tot €350,-
Woning met 1 tot 2 kamers€150,- tot €550,-
Eengezinswoning€600,- tot €1500,-
Grote woning met meer dan 3 slaapkamers€750,- tot €2000,-