In de meeste woningen is wel één of meer vormen van LED verlichting te vinden. Of het nu een sfeerlampje is of de hoofdverlichting in de keuken; LED lampen zijn overal toepasbaar. Het voordeel van dit soort verlichting is dat het energieverbruik 80 tot 90 procent lager is dan van de conventionele gloeilamp. Een ander voordeel is de enorm lange levensduur. Een LED lamp gaat gemakkelijk 40.000 branduren mee. Dat is 10 tot 20 keer zo lang als een gewone gloeilamp en nog altijd 4 keer zo lang als een spaarlamp.
LED verlichting heeft zich snel ontwikkeld
De ontwikkeling van LED verlichting is heel snel gegaan. Nog geen tien jaar geleden moest bijna niemand iets van deze verlichting hebben. Omdat de kleuren kunstmatig aandeden, omdat ze af en toe begonnen te knipperen en omdat de lichtopbrengst gedurende het gebruik sterk terug liep. Die mankementen zijn allemaal verholpen. LED lampen zijn verkrijgbaar in elke sterkte en elke kleur. Daardoor kunnen de verlichting, zowel zakelijk als in huis, bijna overal worden toegepast. Ze zijn ook in elk gewenst formaat leverbaar, van heel klein puntspotje tot super zware bouwlamp.
LED verlichting vervangen
LED verlichting is erg duur. Een lamp kost wel tien keer zoveel als een ouderwetse gloeilamp. Maar die prijs is het enige nadeel. Zoals gezegd heeft een LED lamp een veel langere levensduur, de lamp wordt niet warm, het energieverbruik is laag, elke kleur licht kan worden geproduceerd en het licht kan in elke sterkte worden geleverd. Let daarom bij het vervangen van de LED verlichting op de volgorde waarin je dat doet. Zet het eerst LED verlichting in de lampen die de meeste uren branden. Op die manier bespaar je al snel veel energie. Bovendien maak je dan maximaal gebruik van de betere lichtkwaliteit.