De overwaarde van je huis verzilveren

Manieren om de overwaarde van je huis te verzilveren

Je huis is meer dan alleen een plek om te wonen. Het kan ook een bron van financiële stabiliteit en mogelijkheden zijn. Een van de manieren waarop huiseigenaren van deze financiële troef kunnen profiteren, is door de overwaarde van hun huis te verzilveren. De overwaarde is het verschil tussen de huidige waarde van je huis en het bedrag dat je nog aan hypotheekschuld hebt openstaan. Als de marktwaarde van je huis gestegen is sinds de aankoop en je een deel van je hypotheek hebt afbetaald, heb je waarschijnlijk overwaarde opgebouwd. In dit blog lees je hoe je de overwaarde van je huis kunt verzilveren.

1. Je huis verkopen

Eén van de meest voor de hand liggende manieren om de overwaarde van je huis te verzilveren, is door je huis te verkopen. Je ontvangt dan direct de overwaarde na het afbetalen van je hypotheek. Dit kan een slimme manier zijn om snel toegang te krijgen tot het geld dat in je huis vastzit. Bij De Nederlandse Vastgoed Maatschappij kun je er ook voor kiezen om je huis te verkopen en deze vervolgens zelf terug te huren. Het voordeel hiervan is dat je in je eigen vertrouwde omgeving kunt blijven wonen, maar wel profiteert van de opbrengst.

2. Hypotheek herfinancieren

Door je bestaande hypotheek te herfinancieren, kun je de overwaarde in contanten vrijmaken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een hoger bedrag lenen dan je huidige hypotheekschuld.

3. Hypotheeklening

Een andere optie is een lening afsluiten met je huis als onderpand. Dit kan in de vorm van een Home Equity Loan (een lening gebaseerd op de overwaarde van je huis) of een Home Equity Line of Credit (een kredietlijn gebaseerd op de overwaarde).

4. Omgekeerde hypotheek

Voor senioren kan een omgekeerde hypotheek een optie zijn. Hierbij ontvang je maandelijkse betalingen van de geldverstrekker in ruil voor de overwaarde van je huis. Deze lening wordt afgelost wanneer je het huis verkoopt of wanneer je overlijdt. Lees ook: Hypotheek afsluiten: waar moet je op letten.