Aandacht. Dat is de hoofdreden om een kunstwerk of een mooie foto, een poster of een zelfs een borduurwerkje op te hangen. Je wilt van het ingelijste werk genieten en het moet daarom wel een beetje opvallen. Daarbij helpt het om een goede kleur lijst te kiezen. Het meest opvallende is dan een zwarte lijst, hoewel dit theoretisch natuurlijk geen kleur is. Met een zwarte kadering van je kunst gaat het ingelijste werk meteen behoorlijk opvallen. Zeker als je ook gebruik maakt van een passe-partout waarin je de afbeelding steekt. De meeste passe-partouts zijn roomwit en dat contrasteert behoorlijk met zwart. Zo heb je je foto of schilderij in een omgeving van wit met zwart gestoken. Heel opvallend. Krijgt ook meteen alle aandacht. 

Een zwarte lijst brengt kleur naar voren

Het toepassen van zwarte lijsten helpt om je woonruimte van zwarte tonen te voorzien. Zo krijgt het oog de nodige rust en komen de elementen van je woonkamer in een stabiele sfeer terecht. Want wat doet zwart? Die koppelt alle kleuren aan elkaar en maakt er een geheel van. Het is een vooroordeel dat zwart de ruimte verkleint. Dat geldt wellicht voor een grote zwartgeverfde wand. Maar niet voor accenten. Zwarte accenten geven door hun contrastwerking juist de lichte kleuren hun adem. En een zwarte lijst rond je kunst of poster is nu juist zo’n accent. Ook bij een aantal zwarte lijsten bij elkaar pas je niet meer dan enkele accenten toe waarbij de lichte delen van je ruimte des te meer op gaan vallen. 

Zwart past bij elke interieurstijl

Het lijkt logisch om zwarte lijsten te gebruiken als je hebt gekozen voor een industriële interieurstijl. Deze bestaat immers ten dele uit ijzeren elementen die veelal zwart zijn geverfd. Daar past een zwarte lijst inderdaad goed bij. Maar ook als je een andere woonstijl hebt, is het niet meteen zo dat je beter geen zwarte lijsten kunt ophangen. Want dit type lijsten geeft vaak net dat beetje extra drama en ook elegantie aan bijvoorbeeld een Scandinavisch interieur. En kan een landelijke woonstijl een opvallende twist geven. 

De ene zwarte lijst is de andere niet

Om je ruimte te accentueren met zwarte lijsten maak je keuzes. Heb je veel hoogglans in je interieur? Dan zijn zwart glanzende lijsten wellicht een goed idee. Bij wat stoerdere woonstijlen kan matzwart prima werken. Zwart werkt dominant uit op je wand. Wil je een hele serie kunstwerken naast elkaar plaatsen? Dan verkies je dunne lijst randen boven brede zwarte lijsten. In het laatste geval krijg je dan namelijk een nogal grof en overheersend zwart raster aan de wand. Maar een kleine foto zou juist extra attentiewaarde kunnen krijgen als je die inlijst met een breed, zwart kader. Wil je je wand niet te zakelijk maken en mag het best een beetje speels? Ga dan niet voor één bepaald model lijst maar wissel ze af.

Perfect bij zwart-wit afbeeldingen

Veel etsen, stadsplattegronden, tekeningen en foto’s zijn alleen maar zwart-wit. Juist deze afbeeldingen krijgen een meerwaarde als je gaat werken met een zwarte lijst, al dan niet verrijkt met passe-partout. Zo krijgt kleur geen kans te detoneren en houd je het zuiver zwart en wit met enkel grijze tonen. Dat kan heel sterk overkomen.

Liever een gouden lijst? Ook die staan heel leuk in een woning.